Een goede voorbereiding is de halve koop

Office Management
Gepubliceerd op: 13 jul 2018

Je hebt besloten te verhuizen! Wil je groter gaan wonen of juist kleiner en gelijkvloers? Blijf je dicht bij huis of ga je naar een andere gemeente of misschien zelfs wel naar een heel andere regio? Wat je wensen ook zijn, er breekt een heel spannende tijd aan.

Het zal je niet zijn ontgaan dat kopen tegenwoordig een grotere uitdaging is dan verkopen. Woningen lijken als warme broodjes over de toonbank te gaan en worden soms zelfs al voor de markt uit verkocht; en vaak ook nog eens boven de vraagprijs. Misschien ben je hier zelfs al 1 of meerdere keren tegenaan gelopen. Heel frustrerend! Is er dan helemaal niets dat je kunt doen om meer kans te maken?
Jazeker wel! Wij helpen je graag een handje.

Een goede voorbereiding is het halve werk

In de huidige huizenmarkt is snel (kunnen) schakelen essentieel; om uberhaupt kans te maken op je droomwoning moet je snel te werk gaan en daarbij valt of staat het met een goede voorbereiding, oftewel: DOE JE HUISWERK.

Mogelijkheden qua hypotheek

Laten we meteen maar beginnen met de hamvraag: hoeveel hypotheek kun je krijgen?Kùn je uberhaupt een hypotheek krijgen? Het klinkt als een ingetrapte deur, maar weken later de koop moeten ontbinden en de bestelde meubels moeten annuleren omdat je verder bent gesprongen dan je financiële polsstok reikt; of omdat er ergens nog een negatieve BKR notering staat is het laatste dat je wilt.

Op internet zijn er allerlei handige rekenmodules te vinden die “ongeveer” uitrekenen hoeveel je op jouw inkomen kunt lenen. Het geeft een aardige indicatie, maar beter is het om een afspraak te maken met 1 van onze hypotheekadviseurs. Een hypotheek is namelijk maatwerk! Met het advies van onze hypotheekafdeling kom je goed beslagen ten ijs, kun je heel gericht (en met een gerust hart) gaan zoeken èn je kunt direct spijkers met koppen slaan zodra je droomhuis voorbij komt!

Overige geldzaken

De kosten koper (circa 6% van de koopsom) kan tegenwoordig niet meer worden meegefinancierd en dient dus uit eigen middelen te worden betaald. Voor een woning met een koopsom van € 250.000,- komt dit neer op € 15.000,-  Bedenk van tevoren goed of je dit bedrag hebt en kunt missen. Het zou een domper zijn als je een huis koopt met met de bedoeling de gedateerde badkamer om te bouwen tot een luxe “thuis-spa” en je het voorlopig moet doen met oranje en bruine tegeltjes omdat je “even was vergeten” dat je je spaargeld in de kosten koper moet steken… Wanneer je je spaargeld hard nodig hebt om die zogenaamde “k.k.” te bekostigen is het verstandiger om de klushuizen links te laten liggen.

‘Musthaves’ voor je nieuwe huis

Bedenk wat de echte “musts” moeten zijn van je nieuwe huis. Kortom: maak een duidelijk onderscheid tussen harde eisen en  wensen. Hoeveel (slaap-) kamers heb je nodig? Moet er een extra kamer zijn voor een hobby- of werkkamer of verwacht je regelmatig logées? Moet de woning een garage hebben? Een gelijkvloerse slaap- of badkamer? Mag het een kluswoning zijn of heb je 2 linkerhanden en is een goed onderhouden huis een beter idee?
Wanneer je goed in beeld hebt waar jouw ideale woning aan moet voldoen kun je makkelijker selecteren in het aanbod dat voorbij komt. Het voorkomt dat je valt voor die sfeervolle veranda en “met de roze bril op” even vergeet dat de woning eigenlijk veel te klein is…

Waar wil je heen verhuizen?

Je kunt veel aan een woning veranderen, behalve de locatie. Bedenk dus heel goed wáár je wilt wonen. En dan niet alleen in welke stad of dorp, maar treed echt in detail: welke buurten en welke straten? Hoofdfoto’s op woningsites tonen de voorgevel van de woning vanuit de meest gunstige hoek; dat er een drukke verkeersader op 10 meter afstand van de voortuin ligt zie je vaak niet op de foto’s. Het is zonde als je daar pas achter komt als je vlak voor de bezichtiging de straat in rijdt… Ga van tevoren wandelen of fietsen door de buurten en wijken die je interesse hebben. Doe dat niet alleen onder kantoortijd, maar ook een keer ’s avonds als iedereen thuis is en de straat meer “leeft”. Kun je gelijk zien of er nog voldoende parkeerruimte is of dat de auto’s dubbel geparkeerd op de stoep staan.

Laat je niet leiden door idylle en blijf realistisch: een rustiek gelegen hoekwoning in een slaperig “ons-kent-ons-dorpje” kan op momenten heel aantrekkelijk lijken, maar wanneer je eigenlijk een stadsmens bent moet je je echt afvragen of je daar op de lange termijn ook nog gelukkig van wordt.

Nu je goed in beeld hebt wat je kunt en wilt kan de zoektocht naar je droomwoning echt beginnen!

Hoe kom je ertussen in deze oververhitte markt?

Misschien heb je al 1 of meerdere keren enthousiast de verkopende makelaar gebeld nadat je een leuk huis op Funda hebt gezien, om vervolgens te horen te krijgen dat de woning al is verkocht. Of dat er al zoveel bezichtigingen staan ingepland dat er door de makelaar een “bezichtigingenstop” is afgekondigd… Hè?? Hoe dan? De woning staat toch pas 3 dagen op Funda?

Wanneer je je inschrijft voor onze gratis zoekservice word je dagelijks via de mail op de hoogte gehouden van het nieuwe aanbod, nog voordat dat op internet verschijnt. Ook plaatsen wij Sneak Previews op onze Facebookpagina. Like onze Facebook dus! Het kan je net dat kleine voorspongetje geven dat je nodig hebt. En zie je dan een leuk huis voorbij komen, bij ons of bij een andere makelaar, aarzel dan niet en bel direct voor een bezichtiging. Zorg dat je bij de eerste serie kijkers zit.

En dan het allerbelangrijkste advies: laat je niet gek maken. Natuurlijk is dat moeilijk. Zeker wanneer je al een paar keer hebt “misgegrepen” is de verleiding groot om ver boven de vraagprijs te bieden, of om belangrijke voorbehouden te laten vallen. Maar dat is zeker niet zonder gevaar. Weet je heel zeker dat je dat bedrag wel kunt lenen en dus geen financieringsvoorbehoud nodig hebt? Of dat de taxateur dat bedrag wel kan opschrijven? En hoe slim is het om een bouwkundige keuring over te slaan als je als een blok bent gevallen voor een gedateerde jaren 30 woning?

Ook later niet onder water

De woning die je op het oog hebt is nú misschien het bedrag waard dat jij ervoor over hebt. Maar blijft dit ook zo? Als jij meer biedt dan de vraagprijs is de kans ook groter dat jouw huis later onder water komt te staan (dit betekent dat je hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde). Mocht je tegen die tijd willen verhuizen en het lukt je niet je huis weer voor dat bedrag te verkopen, dan blijf je achter met een restschuld. Ai…

Hoe verliefd je ook bent: in alle gevallen is het verstandig om even pas op de plaats te maken en jezelf de volgende vragen te stellen: is dit straks, als de stofwolken zijn opgetrokken, nog steeds mijn droomhuis, of ben ik gewoon bang om weer ernaast te grijpen? En zou ik dit bedrag er ook voor over hebben als ik me niet zo opgejaagd voelde door die andere 15 kijkers?

Kortom: zoek en bied verstandig. Vind jij het moeilijk om je niet te laten meeslepen door de gekte?
Overweeg dan eens om ons in te schakelen als aankoopmakelaar. Als jij met de roze bril kijkt, blijven wij nuchter. En daarmee zorgen wij ervoor dat je niet alleen nu je droomhuis vindt, maar dat je over een paar jaar na nu ook nog lekker woont.

Van 't Hof Makelaardij