Dit zijn de belangrijkste gevolgen van de troonrede op de woningmarkt

Office Management
Gepubliceerd op: 18 sep 2019

In de troonrede komt de woningmarkt ieder jaar direct of indirect ter sprake. Ook in de troonrede van 2019 waren er uitspraken die invloed hebben op de woningmarkt. Als makelaar in het Groene Hart hebben we de belangrijkste besluiten op een rijtje gezet:

  1. Woning betaalbaar voor iedereen

Een belangrijk doel vanuit de troonrede is om de woningmarkt voor iedereen toegankelijk te maken. Vooral starters en mensen met een middeninkomen, kwamen de laatste jaren slecht aan een huis. Zowel kopen als huren was lastig. In onze werkgebieden zagen we dit ook. Het aanbod was laag en de vraag was hoog. Gevolg? Stevige prijsstijgingen en de woningen alleen toegankelijk voor mensen met hogere inkomens of starters die hulp kregen van bijvoorbeeld hun ouders. De onderstaande gevolgen zijn direct of indirect verbonden aan het doel om woningen betaalbaarder te maken voor iedereen.

  1. Meer woningen bouwen

Het bouwen van meer woningen heeft als gevolg dat het aanbod van woningen stijgt, waardoor de prijs beter te behappen zal worden.

  1. Korting op verhuurdersheffing

In de troonrede werd ook het gerucht bevestigd dat eerder al uitlekte: woningcorporaties krijgen een korting op de verhuurdersheffing. De huurlasten voor gezinnen zouden hierdoor af moeten nemen.

  1. Inkomensgrens van sociale huurwoningen omhoog

De inkomensgrens van sociale huurwoningen wordt naar boven bijgesteld waardoor meer gezinnen recht hebben op sociale huurwoningen. Wel zullen gezinnen met een hoger inkomen meer moeten gaan betalen om zo scheefwonen tegen te gaan.

  1. Beleggers aanpakken

De coalitie heeft verder uitgesproken om onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheid om beleggers aan te pakken. Vooral juridisch lijken hier wat haken en ogen aan te zitten, maar een van de oplossingen zou kunnen zijn om de overdrachtsbelasting als instrument te gaan gebruiken op het moment dat een tweede of derde woning wordt aangekocht.

Heeft u vragen over de gevolgen van de troonrede voor uw woonsituatie? Neem gerust contact op met een van onze specialisten in Gouda, Zoetermeer of Waddinxveen.

Van 't Hof Makelaardij