Tweede kwartaal 2019: Meer woningen verkocht, maar mindere prijstoename

Waddinxveen
Gepubliceerd op: 25 jul 2019

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte woningen toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM, waar Van ’t Hof Makelaardij bij is aangesloten. Bovendien is het aantal woningen dat aan het einde van het kwartaal nog in aanbod was gestabiliseerd. En dus niet verder afgenomen zoals de trend was in de laatste jaren. Het gapende gat tussen vraag en aanbod dat er in de laatste jaren was, lijkt daardoor wat kleiner te worden.

Lichtere toename in de gemiddelde verkoopprijs

De verandering van het aanbod ten opzichte van de vraag heeft ook effect op de verkoopprijs van de woningen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het tweede kwartaal 8% hoger dan een jaar eerder. Dit is een forse stijging, maar in het eerste kwartaal was het verschil met een jaar eerder nog meer dan 10%.

Deze cijfers bevestigen het gevoel dat de woningmarkt wat aan het normaliseren is. Als makelaar in Gouda, Waddinxveen en Zoetermeer herkennen we dezelfde trend in de gemiddelde verkoopprijs als de landelijke cijfers. Tegelijkertijd zien we dat het aantal dagen dat een huis gemiddeld te koop staat afneemt. Dit is ook het landelijke beeld dat in de kwartaalcijfers van de NVM naar voren komt. Hierdoor is het algemene beeld van de woningmarkt zeer positief volgens de NVM.

Volume nieuwbouwwoningen neemt af

In de hele markt zijn er afgelopen kwartaal dus meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2019. Toch is het aantal nieuwbouwwoningen dat een eerste eigenaar kreeg met 13% gedaald. De belangrijkste reden hiervoor lijkt de toename van de prijs van nieuwbouwwoningen te zijn, die opnieuw met 17% toenam ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen steeg daarmee tot €387.000,-. Dit forse gemiddelde komt allereerst door de hoge kosten voor de grond, maar ook door de bouwkosten die hoog zijn door het gebrek aan personeel en materiaal.

Benieuwd naar de ontwikkelingen in je wijk?

Ben je benieuwd wat de ontwikkelingen zijn van de huizenprijzen in jouw wijk? Neem dan vrijblijvend contact op met de Van ’t Hof vestiging bij je in de buurt. We hebben vestigingen in Gouda, Zoetermeer en Waddinxveen. Onze NVM makelaars helpen je graag verder voor meer informatie over de verkoop van je huidige woning of voor de aankoop van een nieuwe woning.

Cijfers zijn afkomstig uit de kwartaalrapportage van de NVM

Stuur een bericht

Delen via e-mail

Stuur een bericht

Snel contact

Binnen 1 uur antwoord op je vraag? Vul dan onderstaand formulier in.

  • Bekijk de privacyverklaring voor onze omgang met gegevens.