Een Vereniging van Eigenaren, hoe zit dat eigenlijk?

Office Management
Gepubliceerd op: 15 feb 2019

Bij het kopen van een appartement word je als koper automatisch lid van de vereniging van huiseigenaren (ook wel VVE genoemd).  Dit lidmaatschap kun je niet weigeren of opzeggen en eindigt pas zodra je geen eigenaar meer bent van het appartement.  Maar wat doet zo’n VVE nu precies?

Rechten en plichten bij een VVE

In een appartementencomplex ben je samen met alle andere eigenaren verantwoordelijk voor het gebouw. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal goed verloopt is er een Vereniging van Eigenaren. Zij zorgt ervoor dat het gebouw wordt onderhouden en dat de belangrijke verzekeringen worden afgesloten (opstal, aansprakelijkheid etc).  Hiervoor betaal je als eigenaar maandelijks een bedrag, dat zijn de servicekosten. Hoe groter je bezit (aandeel) is in het gebouw des te hoger is het maandelijkse bedrag aan servicekosten. Daarnaast is de hoogte van de servicekosten ook afhankelijk van:

  • De aanwezigheid van bijvoorbeeld een lift installatie;
  • Eigen parkeerfaciliteiten;
  • Schoonmaak van het gebouw;
  • Het onderhoud van het gebouw.

Bij grote complexen zie je vaak dat het bestuur van de vereniging wordt uitbesteed aan bedrijf gespecialiseerd in vastgoedmanagement. Deze VVE-beheerders organiseren de jaarlijkse vergaderingen met alle leden, verzorgen de boekhouding en stellen de jaarrekening op zodat u als eigenaar ook weet waar de maandelijkse servicekosten aan worden besteedt.

Om ervoor te zorgen dat het gebouw in goede conditie verkeerd en om achterstallig onderhoud te voorkomen, wordt er vaak een meerjarenonderhoudsplan gemaakt (MJOP). In dit overzicht valt te lezen wanneer er bijvoorbeeld weer geschilderd gaat worden of wanneer een dakbedekking moet worden vernieuwd. Op deze manier zorg je ervoor dat het gebouw altijd in goede staat verkeert en dat er op tijd voldoende geld in kas zit om het onderhoud te bekostigen.

Voor je een appartement koopt

Bij het aankopen van een appartement is het dus altijd verstandig om bij de makelaar te informeren naar de vereniging van eigenaren en de daar bijhorende informatie op te vragen zoals:

  • De notulen van de laatste vergadering;
  • Huishoudelijk reglement;
  • Financiële documenten;
  • MJOP;
  • Saldo op de spaarrekening.

Is een VVE “slapend”, dan betekent dit dat er niet wordt vergaderd, dat er geen geld op de spaarrekening staat en dat er geen collectieve opstalverzekering is. Als er groot onderhoud aan het gebouw gepleegd moet worden dan dient er ineens een groot bedrag op tafel te komen. Kortom, erg onverstandig.

Een goed en actieve VVE is dus niet alleen goed voor de onderhoudsstaat van het gebouw, maar ook voor de waarde van het appartement.

 

Van 't Hof Makelaardij