Wat is er nog privé?

Office Management
Gepubliceerd op: 21 nov 2018

Er zijn al vele discussies gaande geweest betreft de nieuwe wetgeving omtrent privacy. Ook in de makelaardij moest het een en ander aangepast worden. Wij leggen u graag uit hoe wij bij van ‘t Hof Makelaardij daarover denken en hoe onze werkwijze is aangepast.

Algemene informatie AVG

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De AVG zorgt onder meer voor versterking en uitbreiding van privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties.

Identiteitsbewijs

In het kader van de wet ter voorkoming van witwassen (ook wel bekend als de WWFT) zijn wij als makelaar bij iedereen waar wij zaken mee doen verplicht om de identiteit vast te stellen. Vroeger werd dat gedaan door een kopie te maken van uw identiteitsbewijs. Door de nieuwe wet is hier iets in veranderd. Wij leggen uw legitimatienummer vast, de datum van uitgifte en uw geboortedatum. Hier hebben wij genoeg aan, uw Burgerservicenummer of foto is voor ons niet relevant.

Privacygevoelige informatie

Omdat u in diverse persoonlijke situaties bij een makelaar terechtkomt, zijn er nogal wat gegevens bij ons bekend die privacygevoelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan situaties als faillissement, scheiding of overlijden. Zodra wij een transactie met u afgehandeld hebben, verwijderen wij deze gegevens. Het is immers niet meer relevant voor onze bedrijfsvoering.

Uw eigen dossier

Elk bedrijf mag geen gegevens meer bewaren die privacygevoelig zijn. U mag daarom altijd uw dossier inzien en hebt het recht om ons te vragen bepaalde gegevens te verwijderen. Het is alleen wel zo dat de wet voorschrijft dat een makelaar zaken enige tijd bewaart. In verband met fiscale regelgeving moeten wij bijvoorbeeld sommige documenten zeven tot tien jaar bewaren. We leggen u graag persoonlijk uit hoe wij met uw gegevens omgaan.

Van 't Hof Makelaardij