De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

Office Management
Gepubliceerd op: 12 sep 2019

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig veel in het nieuws. Er heerst een groot woningtekort waardoor er veel bijgebouwd moet worden. Echter zijn nieuwbouwwoningen in vergelijk met vergelijkbare bestaande bouw woningen een stuk duurder, maar waardoor is dit zo en hoe aantrekkelijk is een nieuwbouwwoning nou echt? Wij zetten hier de voor- en nadelen op een rij.

Stijgende prijzen nieuwbouwwoningen

Doorgaans zijn nieuwbouwwoningen wat groter en daardoor duurder dan bestaande bouw woningen. Echter zijn de prijzen de afgelopen tijd ook erg gestegen door hoge grondkosten, personeelskosten en bouwkosten. Zowel het bouw personeel als de bouw materialen zijn door de crisis schaars geworden wat in deze tijd te merken en hierdoor prijsopdrijvend is. Verder zijn er veel wet en regelgeving waar aan voldaan moet worden denkend aan gasloos bouwen. Tegenwoordig moeten nieuwbouwwoningen vanuit overheidsbeleid bijna energieneutraal zijn (NVM, 3-9-2019) .

Energie maatregelen nieuwbouwwoningen

De wet en regelgeving geeft aan dat er gasloos gebouwd moet worden, ofwel dat woningen niet meer over gas beschikken en dat er op een andere manier verwarmd moet worden. Veel woningen worden gerealiseerd als een Nul-op-de-meter (NOM) woning, wat betekend dat de woning net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt, uitgaande van een gemiddeld gezin en bij gemiddelde klimaatcondities. Hierbij is ook het huishoudelijke verbruik opgenomen waardoor de energiekosten aanzienlijk zijn afgenomen tot €0,-. De woningen zijn erg goed geïsoleerd waardoor er weinig warmte- en dus energieverlies is. Verder wordt er vaak gewerkt met een WTW-ventilatiesysteem waarbij de inkomende koele buitenlucht verwarmt wordt door middel van afgezogen binnenlucht. Verder wordt de warmte van het gebruikte douchewater gebruikt voor het verwarmen van instromend leidingwater. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp welke doormiddel van de bodembron in de zomer koelt en in de winter verwarmt via de vloerverwarming. Via zonnepanelen wordt er voldoende stroom opgewekt om in het energieverbruik te voorzien.

Nieuwbouwwoningen zijn in het algemeen groter wat prettig wonen is. Verder zijn de woningen door de energie neutrale maatregelen goed geïsoleerd, beschikken ze over goede ventilatiesystemen en warmtebeheersing waardoor er een prettig woonklimaat ontstaat binnen de woning. Daarnaast zullen er geen tot nauwelijks energiekosten zijn doordat veel energie door de woning zelf opgewekt wordt. Dit zorgt er voor dat bij diverse geldverstrekkers er €25.000,- meer geleend mag worden. Of terwijl zijn de nieuwbouwwoningen de hogere vraagprijs waard? Wij, als makelaar in het Groene Hart, vinden van wel!

Van 't Hof Makelaardij