hypotheek kiezen - van 't hof hypotheken helpt

Annuïteiten of een lineaire hypotheek?

Office Management
Gepubliceerd op: 15 mei 2023

Wanneer je een huis wil kopen dan komt er ineens gigantisch veel op je af. Hoeveel kan je lenen? En wat is de beste hypotheekvorm voor jouw huidige en toekomstige situatie? In deze blog behandelen wij de twee meest gekozen hypotheekvormen van dit moment: annuïteit of lineair?

Annuïteitenhypotheek

Tegenwoordig is bij uitstek de meest gekozen klassieke hypotheekvorm de annuïteitenhypotheek. Wanneer je kiest voor deze hypotheekvorm dan blijven de maandlasten over de gehele looptijd hetzelfde. Veel mensen vinden dit prettig omdat ze hierbij precies weten waar ze aan toe zijn.

De maandlasten van de annuïteitenhypotheek zijn samengesteld uit een deel rente en aflossing. In het begin betaal je meer rente dan aflossing waardoor je meer belastingvoordeel hebt. Aan het einde van de looptijd wordt het rente aflossingsdeel steeds groter, hierdoor stijgen de netto maandlasten. De hypotheekschuld daalt langzaam omdat je in het begin voornamelijk rente betaalt.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het mogelijk om tussentijds (deels) af te lossen. Vaak met een maximum van een bepaald bedrag per jaar. Door af te lossen dalen de maandlasten. Let op: in bepaalde gevallen krijg je te maken met een boeterente.

Kenmerken Annuïteitenhypotheek

  • Aan het begin profiteer je van een hogere hypotheekrenteaftrek
  • Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek heb jij de hypotheek afgelost
  • De hypotheek heeft een vaste einddatum
  • De maandlasten zijn over de gehele looptijd hetzelfde
  • De hypotheekschuld daalt langzaam doordat er veel rente wordt betaald in het begin

Lineaire hypotheek

Verwacht je dat jouw inkomen of die van je partner in de toekomst daalt dan kan het verstandig zijn om voor een lineaire hypotheekvorm te kiezen. Het maandbedrag is samengesteld uit een vast aflossingsdeel en de desbetreffende rente over het resterende schuldbedrag. Elke maand wordt de hypotheekschuld kleiner waardoor je steeds minder aflossing en rente betaalt. Hierdoor dalen de netto en bruto maandlasten. Houd er wel rekening mee dat in het begin de maandlasten een stuk hoger zijn.

Kenmerken lineaire hypotheek

  • De bruto maandlasten nemen af omdat je maandelijks een vast bedrag aflost
  • Snelle en veilige manier om vermogen op te bouwen
  • De fiscale renteaftrek neemt steeds af
  • Voor veel starters is een lineaire hypotheek geen optie doordat in het begin de maandlasten beduidend hoger zijn

De beste hypotheek voor jouw situatie

De ervaren hypotheekadviseurs van Van ’t Hof denken graag met je mee over de mogelijkheden en berekenen wat de beste hypotheekvorm is voor jouw persoonlijke situatie. Het eerste oriënterende hypotheekgesprek is geheel vrijblijvend! Vraag hier het gesprek aan.

Van 't Hof Makelaardij