gratis orienterend hypotheekgesprek bij van 't hof hypotheken

Hypotheek vooruitzichten voor 2018; Maximale hypotheek | NHG-grens

Office Management
Gepubliceerd op: 25 okt 2017

Wat verandert er allemaal op hypotheekgebied in 2018? Wij hebben een aantal vooruitzichten voor je op een rij gezet. Goed nieuws voor tweeverdieners die volgend jaar samen een woning willen kopen. Momenteel telt het inkomen van de minst verdienende partner voor 60% mee, maar in 2018 mag het inkomen voor 70% meegeteld worden. De komende jaren zal dit percentage verder stijgen naar uiteindelijk 100%.

Omdat de koopkracht en rente in 2017 weinig veranderd zijn, blijft de maximale leencapaciteit verder redelijk stabiel. Wel is de mogelijkheid om extra te lenen voor zeer energiezuinige woningen verbreed, zodat dit niet alleen maar geldt voor nul-op-de-meter woningen. Verder is er een aanpassing gedaan aan de toetsrente.

Bij hypotheken die korter lopen dan 10 jaar en die volledig worden afgelost binnen de rentevaste periode, kan voortaan gewerkt worden met de werkelijke rentepercentages i.p.v. met een toetsrente van 5%. Vooral voor ouderen die bij naderend pensioen een leningdeel versneld willen aflossen biedt dit meer mogelijkheden.

Meer eigen vermogen nodig in 2018

De tijd dat je alle bijkomende kosten bij het kopen van een woning kunt bekostigen met de hypotheek is al geruime tijd voorbij. Op dit moment kan je nog 101% meefinancieren, vanaf 2018 is dit nog maar 100% van de actuele marktwaarde die je aan hypotheek kunt lenen. Er is volgend jaar dus nog meer eigen vermogen nodig.

NHG-grens naar €265.000

De NHG-kostengrens beweegt ook komend jaar weer mee met de gemiddelde woningprijs en stijgt daardoor in 2018 van €245.000 naar €265.000. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens zelfs naar maximaal €280.900.

Ben je benieuwd wat deze wijzigingen betekenen voor jouw persoonlijke situatie? Plan gerust een oriënterend gesprek in met onze hypotheek adviseurs.

 

Bron: NVM

Van 't Hof Makelaardij