Aanbodcrisis in de woningmarkt?

Aanbodcrisis op de huizenmarkt?

Office Management
Gepubliceerd op: 1 nov 2017

Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt: aanbodcrisis. Er is te weinig huizenaanbod om aan de vraag van de huizenkopers te kunnen voldoen. Maar wanneer stopt dit en wordt de huizenmarkt weer stabiel? Moet je als huizenbezitter nu gelijk je woning in de verkoop zetten om kans te maken op een hogere opbrengst? Wij stellen de meest gestelde vragen aan Ronald van ’t Hof (NVM Makelaar en Business Unit manager Wonen).

We zijn van een koop- naar een aanbodcrisis gegaan. Nu is de vraag: Wanneer barst de bubbel?

Zo snel als de woningmarkt is aangetrokken zo snel kan het ook weer voorbij zijn. Zolang de hypotheekrente nog laag is, zijn kopers getriggerd. Persoonlijk ben ik erg benieuwd of dit stand houdt in 2018. De hypotheekrente zal weer stijgen en je hebt steeds meer eigen vermogen nodig een woning te kopen. Vooral voor starters wordt het niet makkelijker om een eerste huis te kopen, dit mede omdat je nog maar 100% van de waarde van de koopwoning als hypotheek kunt lenen.

Maar is er niet alleen een overvraag naar koopwoningen in de Randstad?

Zeker niet. Wij zijn al jaren als makelaar actief in de regio Gouda, Waddinxveen, Zoetermeer en Alphen aan en Rijn. In al onze vestigingen zijn de nieuwe woningen niet aan te slepen. De doorlooptijden zijn bijzonder snel. Wij hebben zelfs wenslijsten voor bepaalde woonwijken. Tientallen kopers wensen voor de markt uit geïnformeerd te worden zodra er een woning op de markt komt die aan hun zoekcriteria voldoet. Ze zijn het zat om constant achter het net te vissen en willen er als eerste bij zijn.

Wat voor tips heb je voor kopers in de huidige woningmarkt?

Laat je niet gek maken! Door de hevige concurrentiestrijd onder kopers stijgen de woningprijzen fors. Maar is de woning die jij op het oog hebt het wel waard? Hoe hoger de koopprijs boven de taxatiewaarde ligt des te meer eigen vermogen je in moet brengen. Er is nog nooit een beter moment geweest om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar weet welke huizen er op de markt komen, wat de actuele marktwaarde van een woning is en hoe je de meest scherpe koopprijs uitonderhandelt.

Tip: Neem persoonlijk contact op met lokale makelaars om jouw woonwens bij hen neer te leggen. Ik kan niet voor alle makelaarskantoren spreken maar de makelaars bij Van ’t Hof gaan dan actief voor je aan de slag. Des te groter is de kans dat jij de volgende keer wel de mogelijkheid krijgt om te bezichtigen en een bod uit te brengen. Van ’t Hof Makelaardij heeft een gratis zoekservice voor zoekers en wij delen standaard Sneak Previews op Facebook zodat onze volgers weten wat er op de markt komt.

En huizenbezitters? Moeten zij alles laten vallen en hun woning in de verkoop zetten?

Natuurlijk hoeft dit niet. Maar wanneer je al speelt met de gedachte om te verhuizen, omdat je misschien een grotere tuin wenst of een extra slaapkamer nodig hebt, dan is het verstandig om dit te versnellen. De hypotheekrente staat nog steeds laag. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je een duurdere/grotere woning koopt maar toch bespaart op de maandlasten. Een win-win situatie.

Ook is de kans in jaren nog niet zo groot geweest dat jij de vraagprijs of zelfs meer krijgt voor jouw huidige woning. Dit heeft allemaal te maken met hoeveel kopers er zijn voor jouw woning. Indien je dit vrijblijvend wilt weten kan je via Van ’t Hof een Verkoopkans berekening en/of een gratis waardebepaling aanvragen. Je zit nergens aan vast maar krijgt wel meer inzicht in de verkoopkansen van jouw woning.

Van 't Hof Makelaardij