taxatiewaarde lager dan verkoop woning (blog) 4-3_

Is jouw woning lager getaxeerd dan de koopprijs?

Office Management
Gepubliceerd op: 15 sep 2017

Eindelijk heb je jouw droomhuis gevonden. Je was er op tijd bij en hebt de andere kopers achter je gelaten door een zeer scherp bod neer te leggen. Onder voorbehoud van het rondkrijgen van de financiering ga je nu proberen de hypotheek rond te krijgen. De geldverstrekker wil zeker weten dat jij de juiste prijs voor de woning betaalt, vandaar dat de woning getaxeerd dient te worden door een onafhankelijk taxateur. Tegen alle verwachtingen in wordt de woning lager getaxeerd dan de koopprijs. Wat nu?

De maximale hypotheek die jij kunt lenen is niet alleen afhankelijk van het inkomen, maar ook van de woningwaarde. Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de (lagere) taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je daarom zelf te financieren.

Laat een gratis waardebepaling uitvoeren!

 

Wat kan je doen?

Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom kan sterk variëren. Het kan gaan om 500 tot duizenden euro’s. Naast alle kosten die komen kijken bij het kopen van een huis zit je natuurlijk niet te wachten op zo’n financiële tegenvaller. Indien mogelijk zou je familie of kennissen kunnen vragen om bij te springen.

Een andere mogelijkheid is om te heronderhandelen met de verkoper, met als argument dat je de financiering anders niet rond krijgt. Vind je dit lastig schakel dan een lokale NVM aankoopmakelaar in die jou ondersteunt en de beste prijs uit onderhandelt.

Voorkom een te hoge koopprijs

Doe voordat je een bod uitbrengt eerst goed research naar de woning. Tegen wat voor prijzen hebben soortgelijke woningen te koop gestaan? Hoe staat het met de mate van onderhoud? Zijn er ontwikkelingen in de wijk die waardevermindering kunnen veroorzaken?

De meeste aankoopmakelaars van Van ’t Hof zijn tevens Register Taxateurs en kunnen jou zeer specifiek een indicatie geven van de woningwaarde. Je krijgt hulp bij de onderhandelingen en komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Huis verkopen? Laat een gratis waardebepaling uitvoeren!
Van 't Hof Makelaardij