Gepubliceerd op: 23 nov 2020
De woningmarkt zit op slot. De prijzen stijgen maar door, tot exorbitante hoogte. Leuk voor de verkopers, maar ja, die moeten zelf ook weer wat terugkopen natuurlijk.
De handel in vastgoed is nog nooit zo lucratief geweest. Als je een beetje handig bent koop je een opknapper, die maak je netjes en verkoop je met forse winst door.
En dan is er ook nog de kleine belegger. Geld brengt op de bank geen rente op dus hoe mooi is het om dan een woning te kopen en die te verhuren. De huren in de vrije sector zijn nog hoog ook, dus een prachtig rendement.
En zo is er een enorme belangstelling voor woningen. Waarvan er dus niet genoeg zijn. En waar grote groepen “scheef-wonen” en de starters helemaal niet meer aan bod komen.
Wijziging overdrachtsbelasting?
Zonder gekheid, dan is het super dat onze overheid probeert om oplossingen te bedenken. Destijds in de financiële crisis zat de woningmarkt ook op slot. Maar toen omdat er geen kopers te vinden waren… toen heeft de schatkistbewaarder de overdrachtsbelasting op woningtransacties omlaag gebracht van 6% naar 2%. En nu is de wereld feitelijk omgekeerd. De overheid ziet dan ook aanleiding om de overdrachtsbelasting daar weer op aan te passen.
En dat klinkt goed! Want het lijkt erop dat met name de starters hun kansen vergroot worden. De overdrachtsbelasting voor hen gaat helemaal naar NUL. Bam! Terwijl “die lastige handelaren en beleggers” het om de oren krijgen, hun tarief gaat naar 8%. Bam! En alle andere kopers blijven het tarief van 2% betalen.
Impact voor wie?
Hmm, even kijken. De prijzen zijn sky-high en dat is het grote probleem voor de starter, betaalbaarheid. De hoge prijzen worden veroorzaakt door de schaarste, er zijn gewoon te weinig woningen in de markt. Natuurlijk zal de belegger het niet leuk vinden om 8% te moeten betalen. Maar ja, het blijft de keuze tussen ‘geen rente op de bank’ versus wel een goed rendement op een woning, zij het iets minder door deze belastingverhoging.
En dan de “gewone” koper. Die blijft 2% betalen. Dit is de grootste groep van woningkopers en daarvoor verandert er dus niets. Dus ook de prijzen niet. Of het schaarse aanbod…
Nou, dan zijn de starters de echte gelukstreffers. Toch? Want nu zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, wordt de betaalbaarheid voor hen beter. En hoeven ze hun eigen geld of de lening bij hun ouders niet voor de belasting te gebruiken… Eén keer raden waar ze het dan wel voor gaan gebruiken. Juist, hun bod verhogen…
Beste overheid, belastingen aanpassen verandert niets aan het woningtekort. De woningmarkt is alleen geholpen met snel, veel en behoefte-gericht bouwen.