Kopen op inschrijving. Hoe werkt dat eigenlijk?

Remco Zuidbroek
Gepubliceerd op: 7 nov 2019

Een inschrijving, iets waar je ongetwijfeld van hebt gehoord of mee te maken hebt gehad als je (ooit) je zinnen hebt gezet op een populair huis. Nog nooit van gehoord? Wij leggen uit wat het is.

Wanneer er veel belangstelling is voor een woning, worden er vaak meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden uitgebracht. Dan kan de verkoper besluiten iedere gegadigde de gelegenheid te geven om binnen een vooraf bepaalde termijn eenmalig een eindbod te doen. Deze werkwijze wordt ook wel een (verkorte) inschrijving genoemd.

Iedereen een gelijke kans

De verkoper zal bij een inschrijving dus niet met één specifieke gegadigde in onderhandeling treden (wat betekent dat hij of zij niet met de rest mag onderhandelen). Met een inschrijving geeft de verkoper iedereen een gelijke kans om mee te bieden. Uit de uitgebrachte biedingen kan de verkoper vervolgens een keuze maken.

Recht van gunning

De verkoper behoudt zich altijd het ‘recht van gunning’ voor. Dat betekent dat hij mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarden voldoende is om aan een bepaalde bieder te verkopen. Verkoper is dus niet verplicht aan de hoogste bieder te verkopen, maar kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Er kan zelfs worden besloten niet te gunnen (niet te verkopen). Maar over het algemeen zal de verkoper er naar streven nog dezelfde dag aan gegadigden te laten weten of er is gegund en aan wie.

Niet altijd naar het hoogste bod

Als je een bod doet moet dat worden uitgedrukt in een absoluut bedrag en het bod mag niet zijn gerelateerd aan een ander bod. Het is met andere woorden niet mogelijk om een bod te doen van bijvoorbeeld duizend euro boven het hoogste bod. Je bod wordt dan ongeldig verklaard.
Naast de prijs moet een bod ook de voorgestelde leveringsdatum en eventuele (ontbindende) voorwaarden bevatten. Dit zijn voor de verkoper namelijk belangrijke criteria bij het maken van de verkoopbeslissing.

Blind bieden

De makelaar mag geïnteresseerden niet tegen elkaar op te laten bieden. Vanwege die reden zul je dus nooit horen wat andere bieders hebben geboden. Zo blijft het proces eerlijk.

Tegelijkertijd betekent dit dat je ´blind´ moet bieden. Sommige mensen vinden dit lastig. Je weet immers niet of je met jouw bod kans maakt. Je wil natuurlijk niet te weinig bieden, maar ook weer niet tienduizend euro boven de één-na -hoogste bieder zitten. Aan de andere kant zouden je kansen ook slinken als andere gegadigden jouw bod zouden kennen. Bovendien is deze regel er om te voorkomen dat gegadigden zich laten meeslepen in een biedingenstrijd.

Wanneer is de koop rond?

Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, je hebt dan alle andere bieders buiten spel gezet en de koopovereenkomst kan opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst is getekend is de koop voor de verkoper gelijk bindend. De koper heeft dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd.
Nadat de bedenktijd voorbij is kun je als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je rechtsgeldig een beroep doet op een ontbindende voorwaarde.

Van 't Hof Makelaardij